A5 folderverspreiding – Teylers Museum Haarlem

T/m 7 januari 2018 is de tentoonstelling “Alles Elektrisch” te zien in het Teylers Museum in Haarlem. De tentoonstelling laat zien hoe in de afgelopen eeuwen de oerkracht elektriciteit werd ontdekt, getemd en algemeen toepasbaar gemaakt. Eeuwenlang al spraken imposante elektrische fenomenen als de bliksem en het noorderlicht tot de verbeelding als goddelijke natuurkrachten, totdat deze in de loop van de achttiende eeuw voor het eerst ook beheersbaar werden gemaakt in instituten zoals Teylers Museum. De tentoonstelling laat zien hoe vervolgens langzaam maar zeker ‘alles elektrisch’ werd, met alle positieve en negatieve gevolgen van dien. De menselijke beheersing van elektriciteit maakte een enorme sprong mogelijk in comfort en gemak: met een klik van de schakelaar beheersen we de wereld. Maar de hieruit volgende afhankelijkheid van elektriciteit heeft ons ook kwetsbaar gemaakt, zeker nu de grenzen in zicht komen van de natuurlijke bronnen waaruit van oudsher elektriciteit wordt opgewekt.

Samenwerking

Als onderdeel van de tentoonstelling krijgen drie hedendaagse kunstenaars de opdracht om op basis van de drie deelnemende collecties nieuw werk te maken in reactie op de thematiek van de tentoonstelling: de Ierse kunstenaar John Gerrard, de Amerikaan Bill Morrison en de Française Camille Henrot. De tentoonstelling vertelt zo niet alleen het historische verhaal van elektriciteit, maar geeft ook ruimte voor reflectie op de impact van elektriciteit op het menselijke bestaan.

Alles elektrisch is een tentoonstelling van de Wellcome Collection in Londen, gemaakt in samenwerking met Teylers Museum en het Museum of Science and Industry in Manchester.

Klik hier voor meer informatie.


Fatal error: Uncaught Error: [] operator not supported for strings in /home/park21/domains/cultuurreclame.nl/public_html/wp-content/themes/buzz/functions.php:920 Stack trace: #0 /home/park21/domains/cultuurreclame.nl/public_html/wp-content/themes/buzz/parts/related.php(1): engine_related() #1 /home/park21/domains/cultuurreclame.nl/public_html/wp-includes/template.php(724): require('/home/park21/do...') #2 /home/park21/domains/cultuurreclame.nl/public_html/wp-includes/template.php(671): load_template('/home/park21/do...', false) #3 /home/park21/domains/cultuurreclame.nl/public_html/wp-includes/general-template.php(168): locate_template(Array, true, false) #4 /home/park21/domains/cultuurreclame.nl/public_html/wp-content/themes/buzz/single.php(28): get_template_part('parts/related') #5 /home/park21/domains/cultuurreclame.nl/public_html/wp-includes/template-loader.php(78): include('/home/park21/do...') #6 /home/park21/domains/cultuurreclame.nl/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/home/park21/do...') #7 /home/par in /home/park21/domains/cultuurreclame.nl/public_html/wp-content/themes/buzz/functions.php on line 920